2014. március 13., csütörtök

ÚJJÁSZÜLETETT A PESTI VIGADÓ

ÚJJÁSZÜLETETT A PESTI VIGADÓ
 
2014. március 13-án Fekete György, az MMA elnöke fogadta az újságírókat a Pesti Vigadó épületében, ahol a kivitelezők az utolsó simításokat végezték a holnapi (március 14.) ünnepi megnyitóra. A sajtó képviselői ezután végigsétáltak a megújult épületen.

 



Fekete György emlékeztetett arra, hogy a tíz éven át tartó felújítás során a beruházó nem az MMA volt, az utóbbi két esztendőben azonban már az Akadémiának is ,,komoly behatása" volt a munkálatokra. A felújítás nehézségét elsősorban az jelentette, hogy bizonyos terekben nem maradtak a rekonstruáláshoz szükséges nyomok; ezeken a részeken - a múlt tiszteletben tartásával - a 21. század is beköltözött az enteriőrökbe - árulta el az MMA elnöke.

A Vigadó az üzemeltetés szempontjából két részre tagolódik, saját céljaira az MMA a kisebbik részt használja majd. A nagy előcsarnok melletti előtérben kap helyet az úgynevezett zsibongó, abból nyílik az akadémikusok műveinek könyvtára és adattára, ezek a külsősök számára is látogathatók lesznek. Ehhez csatlakozik a földszinten és az alagsorban kialakított, két szintes Vigadó Galéria és az Akadémia rendelkezésére áll az épületben egy 130-140 fős kongresszusi terem, a protokoll-vendégek fogadására szolgáló elnöki tanácsterem, továbbá 8-10 iroda a ház üzemeltetését végző személyzet számára - közölte az elnök.

Fekete György elmondása szerint a Pesti Vigadó központi előcsarnoka, koncertterme és az ahhoz csatlakozó kiállítási terek, valamint az ötödik és hatodik emeleten kialakított, 1200 négyzetméteres, új kiállítási szintek nem közvetlenül az akadémikusok műveinek bemutatását szolgálják csak, hanem bérleti díjért külső művészeti programokat fogadnak majd be. Ezeknek a tereknek a bérleti díja hozzájárul majd a Vigadó üzemeltetési költségeihez, csakúgy, mint a szeptemberben átadandó színházterem és étterem - tette hozzá.
 

Fekete György kiemelte: a Pesti Vigadó összesen mintegy 3500 négyzetméternyi, azaz műcsarnoknyi kiállítótérrel rendelkezik.

Március 16-án az épület új 5-6. emeletén Makovecz Imre Kossuth-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia néhai alapítójának és örökös tiszteletbeli elnökének kiállítása nyílik meg. A Magyar Művészeti Akadémia néhai alapítójának és örökös tiszteleti elnökének emlékkiállításán, a legfelső emelet egyik termében az eddig meg nem valósult felső-krisztinavárosi templom 3 méter magas makettje fogadja majd a látogatót két angyalszoborral. A másik teremben három kisebb modell: a sevillai világkiállítás pavilonja, a paksi katolikus templom és a visegrádi Erdei Művelődési Ház lesz látható. 60 tablón mutatják be megépült és meg nem valósult épületeinek fotóit, a 30 darab üvegtárlóban skiccrajzok, fotók és személyes munkaeszközei lesznek láthatók. Az építész munkásságáról több filmet is vetítenek a kiállítótérben.

Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész - a Magyar Művészeti Akadémia alapító tagja - tárlatát március 28-tól láthatja a közönség a Vigadó földszintjén és alagsorában kialakított bemutatótermekben, a Vigadó Galériában. Kiállítják a művész porcelánfiguráit is, amelyeket a Herendi Porcelánmanufaktúra művészeti vezetőjeként készített, köztük van a Három bohóc, a Jelmezesek és a Karneválhercegnő. Életnagyságú kerámia aktjait és a Trianon pietát szintén láthatja majd a közönség.

A Makovecz-kiállítás fél éven át, Schrammel Imre életmű kiállítása három hónapon keresztül látogatható.

Az emeleti kiállítótér a Makovecz-tárlat után Somogyi Győző életmű-kiállításának ad otthont, majd decemberben az I. világháborús centenáriumi rendezvények sorához csatlakozik az MMA, a képzőművészeti tagozat művészeinek anyagával emlékezik a száz évvel ezelőtti tragikus eseményekre.

A Vigadó Galériában Schrammel Imre tárlatát követően Molnár Edit fotóművész, majd Finta József építész munkái lesznek láthatók, az év végén pedig négy ötvösművész mutatkozik be közösen.

,,Az év 365 napján nyitva leszünk, akadnak olyan napok, mikor négy-ötféle művészeti tevékenységnek ad otthont a Vigadó. Ez a koncepció is tükrözi az MMA művészetköziségét, itt ugyanis nincsenek kiemelt műfajok, az MMA nyolc művészeti ág egységes szervezete." - hangsúlyozta az akadémia vezetője.

Fekete György az immár szintén az MMA-hoz tartozó Műcsarnok kiállítási programjáról is szólt. Mint azt elmondta, ,,menet közben" veszik át az intézményt: az első és az utolsó negyedév programjához az Akadémia nem nyúlt, az év közepén pedig az első Építészeti Nemzeti Szalonnak ad otthont a Műcsarnok. A május 30-tól szeptember 14-ig terjedő időszak az egyes művészeti ágak hazai eredményeinek átfogó bemutatását célzó szalonoké lesz a Műcsarnokban ezután, jövőre a Képzőművészeti, 2016-ban az Iparművészeti, rá egy évre a Fotóművészeti Nemzeti Szalon kap majd ott helyet.

Az MMA elnökének beszámolója szerint az Építészeti Nemzeti Szalon betölti majd a Műcsarnok összes kiállítóterét, költségeit az MMA fedezi. A kiállítás keresztmetszetet ad a középületekről, a szakrális, a belső- és tájépítészetről, a műemlékvédelemről, valamint a nemrég befejeződött vagy jelenleg zajló nagy építészeti projektekről, például a Zeneakadémia, a Kossuth tér vagy a Várbazár felújításáról.
 
A Műcsarnok apszisában egy amfiteátrum létesül, ahol a tervek szerint a jelenkori építészet problémáiról szóló konferenciák kapcsolódnak majd a nemzeti szalonhoz, amelynek kurátora Szegő György építész, a Régi-Új Magyar Építőművészet című folyóirat főszerkesztője lesz.

Mint az MMA elnöke megjegyezte, a jövőben a Műcsarnok tárlatai legalább felének magyar kiállításnak kell lennie, hiszen az intézmény a magyar képzőművészet bemutatására jött létre. "Azoknak a jelentős művészeti teljesítményeknek, amelyeknek Európából vagy akár máshonnan ide kell jönniük, az ország kulturális stratégiája szempontjából fontosak, azoknak ezután is a Műcsarnokban a helyük" - tette hozzá Fekete György.

Március 14-én tartják meg a felújított Pesti Vigadó ünnepélyes megnyitóját. A megújult művészeti kulturális intézményt a nagyközönség március 17-től látogathatja. Feszl Frigyes 1864-es épülete 2004-ben zárt be, a 2014-re megújult építmény mára új terekkel gazdagodott.

A Pesti Vigadó bekerült a Budapesti Tavaszi Fesztivál helyszínei közé is. Március 23-án Magyar képek címmel tartanak hangversenyt Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dubrovay László és a nemrég elhunyt Szokolay Sándor műveiből. A hangversenyen, amely az MMA Zeneművészeti Tagozatának ötlete nyomán valósul meg, az Óbudai Danubia Zenekart Medveczky Ádám, Vashegyi György és Záborszky Kálmán vezényli, közreműködik Miklósa Erika énekművész. A műsorban elhangzik Liszt Szózat és Himnusz-fantázia, Bartók Magyar képek, Kodály Galántai táncok, Szokolay Soproni akvarellek és Dubrovay Magyar szimfónia című műve.

A Pesti Vigadó a Budapesti Tavaszi Fesztivál ideje alatt további kamaraestek otthona lesz: itt hallgathatjuk meg Bogányi Gergely zongora-, Maxim Rysanov brácsa- és Banda Ádám hegedűkoncertjét, Stuller Gyula, Perényi Miklós és Rohmann Imre trióhangversenyét, a Kelemen Kvartett, a The Hilliard Ensemble, Alison Balsom és a Liszt Ferenc Kamarazenekar műsorát.


(Forrás: MTI/MMA/www.vigado.hu)

-------------------------------------------------------------


(Fotó: JulCSIllag-fotó®)

(Szerző/Leközlő:

Polgár Julianna
(szerkesztő- és fotóriporter – volt Duna TV, MTI - gmzsa_pol_dtv_mti8@yahoo.com;
alapító-főszerkesztő – POLGÁRI ÖSSZMAGYAR RÖVIDHÍR MÉDIA;
GYÖNGYSZAVÚ MÚZSA MÉDIA - gyongy.pol.dtv.mti8@gmail.com;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; MAGYAR PÓLUS MÉDIA - lillatti8@gmail.com))
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

POLGÁR JULIANNA KÉPRIPORTJA - A SAJTÓBEJÁRÁS PILLANATAI




























































 






































 
 

 
 
 
 
 

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése